Carte itinéraire vélo Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Goed iutgerust de Elzas op de fiets ontdekken

Met je gezin, met vrienden of alleen, hier volgt een checklist met wat je allemaal mee moet nemen om zorgeloos en veilig de Elzas op de fiets te ontdekken. 

Piste cyclable alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

De fiets

Beklim je stalen ros: toerfiets, racefiets, mountainbike, gravelbike... maakt niet uit, het gaat erom dat je fiets geschikt is voor de route die je gaat fietsen. De fiets is waar het om draait in je vakantie. Al dan niet met elektrische ondersteuning, zorg dat je fiets in conditie is om alle uitdagingen op asfalt of bospaden aan te gaan.

Een fiets huren
Véloroute alsace© 100kmautour.com

Tassen en bagage

Een avontuur op de fiets bereid je voor, vooral als je langer dan een dag gaat fietsen en je weet niet goed welk weer je kunt verwachten. Investeer in waterdichte fietstassen of waterbestendige rugzakken om je spullen te beschermen tegen regenwater. Kies ruime, comfortabele modellen waar alles in kan wat je nodig zou kunnen hebben voor je reis, zonder je fiets te overbelasten. 

© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Circuit vélo alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT
Piste cyclable alsace© N. Bronner - ADT
© D. Levêque - ADT
Vélo route alsace© D. Levêque - ADT
alsace à vélo© B. Salmanski - ADT

Accessoires voor je veiligheid

De helm is meer dan een accessoire, het is (letterlijk) de hoofdzaak van je uitrusting, je bescherming voor onvoorziene gebeurtenissen, niet weg te denken uit welke fietstocht dan ook. Maakt niet uit welk niveau of welke fietssport, het is meer dan aanbevolen om een helm te dragen voor een veilige fietstocht, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Denk bij zonnig weer ook aan een zonnebril en zonnebrandcrème. Een muggenspray is ook geen overbodige luxe. Rust je fiets uit met voor- en achterlicht en reflectoren om in elke omstandigheden gezien te worden en je met een gerust hart in het avontuur te storten. 

rando vélo alsace© B. Salmanski - ADT

Fietskleding en schoeisel

Geen fietstocht zonder stijl en comfort. Kies voor lichte, comfortabele, ademende kleding voor urenlang fietsplezier. Ben je meer op prestaties uit, kies dan voor specifieke, technische fietskleding en schoenen die speciaal ontworpen zijn voor een optimaal gebruik van de trappers en een optimale bewegingsvrijheid. Wees altijd voorbereid op slecht weer: raadpleeg steevast het weerbericht om de ergste buien te vermijden tijdens je fietstocht. 

© Studiocenturion.fr - ADT
circuit vélo alsace© Studiocenturion.fr - ADT
© B. Salmanski - ADT
VTT alsace© B. Salmanski - ADT
Accueil vélo AlsaceImage de Freepik

Reparatiesetje

Zorg dat je reparatieset compleet is: fietspomp, plakkertjes en bandenplak, universele moersleutel, reserveketting, eventueel reserveband... Een lekke band, of even het zadel bijstellen onderweg, dat kan nu eenmaal voorkomen. Dergelijke incidenten mogen de pret niet drukken, dus zorg dat je voorbereid bent op alle situaties tijdens je tocht. 

circuit vélo alsace© INFRA - ADT - AAA

Eten en drinken mee

Een dip? Neem altijd iets te snacken mee, zoals energierepen of gedroogd fruit, om volop van je fietstocht te kunnen genieten. En vergeet niet genoeg water mee te nemen zodat je tijdens de hele tocht voldoende vocht binnenkrijgt. In geval van nood kun je altijd voor een smulpauze terecht bij eetcafés en restaurants langs de route. 

© D. Levêque - ADT
Vélo alsace© D. Levêque - ADT
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Piste cyclable alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Alsace en véloImage générée par IA

Ehbo-kit

Je pijn doen onderweg is niet uitgesloten en kan je fietsplezier soms dempen. Neem wat ehbo-spullen mee om dergelijke incidenten te verlichten: pleisters, ontsmettingsmiddel, pijnstillers... Met een klein beetje kom je al een heel eind, vooral als het om je gezondheid gaat. 

Carte piste cyclable alsace

Batterij-opladers

Jouw energie is de motor van je fietstocht in de Elzas, maar je smartphone heeft daar niet veel aan. En die smartphone heb je onderweg hard nodig! Zorg dat je genoeg stroom hebt om je gpx/kml-tracks te lezen en om met anderen te kunnen communiceren. Laad de accu van je e-bike voor vertrek op en neem eventueel een extra accu mee voor langere trajecten. 

© B. Salmanski - ADT - ARTGE

DE ROUTES ONTCIJFEREN VAN DE ELZAS OP DE FIETS

Zin om de charmante landschappen van de Elzas op de fiets te ontdekken, maar het lukt je niet om een geschikte tocht te kiezen? We leggen je uit hoe je wijs kunt worden uit de diverse niveaus en de tocht te kiezen die bij je past. Volg de gids!

Hier wil ik meer van weten
Véloroute du vignoble d'Alsace - EuroVélo5© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

MEER OVER HET LABEL ACCUEIL VÉLO

Kom je naar de Elzas voor een korte of langere fietsvakantie? Kies dan voor het label Accueil Vélo en je fietsvakantie kan niet meer stuk!

Hier wil ik meer van weten
Véloroute du vignoble d'Alsace - EuroVélo5© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© INFRA - ADT - AAA

FIETS + TREIN IN DE ELZAS: HET PERFECTE DUO

Er wordt vaak gezegd dat de Elzas alles heeft voor een grote reis. Na een paar dagen ter plekke constateer je inderdaad dat deze streek vol zit met juweeltjes uit allerlei verschillende werelden.

Hier wil ik meer van weten
Train© INFRA - ADT - AAA
Vond je deze info leuk?

Laat uw bericht achter, uw aanbeveling is waardevol.

Bedankt voor het stemmen!

Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h