Véloroute du canal à Colmar© N. Bronner - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Wat is

Alsace à vélo ?

Met 2.500 km aan fietsroutes en 2 miljoen fietstoeristen is de Elzas, als enige departement in Frankrijk doorkruist door drie routes van het Europese EuroVelo-netwerk, de eerste fietsbestemming van Frankrijk. Dit succes is grotendeels te danken aan de grote aandacht die het collectief Alsace à Vélo eraan besteedt.

Véloroute du canal à Colmar© N. Bronner - ADT - ARTGE

Een collectief ten dienste van de bestemming

"Alsace à vélo" is een collectief dat in 2010 is opgericht met als doel het fietsen toerisme te ontwikkelen en van de Elzas het paradijs voor fietsliefhebbers te maken!

Sinds 2012 zet het collectief Alsace à vélo zich in voor de ontwikkeling van het fiets-toeristische aanbod in de Elzas, met de volgende doelstellingen:

 • De verbetering van de kwaliteit van het toeristische aanbod door het creëren van gevarieerde routes die door de mooiste landschappen en bezienswaardigheden van de Elzas gaan,
 • Het beheer van de kwaliteit, zowel wat betreft de ontvangst als de diensten die aan de klanten worden aangeboden,
 • Het delen van een merkstrategie en een gezamenlijke werkingsdynamiek op het niveau van het grondgebied.
Vallée de la Bruche© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Een strategische dynamiek

Het collectief Alsace à Vélo implementeert een meerjarig actieplan, voortkomend uit een samenwerking tussen de Europese Gemeenschap van de Elzas, de regio Grand Est en de agglomeraties in de Elzas. Vier prioritaire assen worden daar ontwikkeld:

 • Infrastructuur (ontwikkeling, beheer en bewegwijzering van fietsroutes),
  Diensten (bevordering van intermodaliteit, kwalificatie van accommodaties, restaurants, fietsverhuur, enz.),
 • Communicatie en promotie (om de bestemming bekendheid te geven in Frankrijk en daarbuiten),
 • Evaluatie (analyse en verspreiding van resultaten verzameld via verschillende instrumenten en studies).

Concrete acties

Dankzij dit alomvattende plan heeft het collectief Alsace à Vélo concrete acties kunnen ondernemen, variërend van de ontwikkeling van infrastructuur tot het opzetten van diensten, evaluatie en structurering van het aanbod.

Zo heeft Alsace à Vélo ongeveer vijftig lokale lussen bedacht en gecreëerd die vertrekken vanaf de EuroVelo-routes, evenals een dertigtal regionale lussen en de Tours d'Alsace. Recentelijk heeft Alsace à Vélo een project ondersteund om de gebruikerservaring op de fietsroute van het Canal de la Bruche te verbeteren door onder andere voorzieningen en stopplaatsen te installeren die het erfgoed valoriseren. Hierdoor wordt deze fietsroute een echt laboratorium voor goede praktijken!

Cyclotourisme Place de la Gare à Strasbourg© B. Salmanski - ADT - ARTGE

De leden van het collectief Alsace à vélo

Het collectieve initiatief "Alsace à vélo" omvat momenteel 9 institutionele partners in het kader van een overeenkomst. Het omvat:

 • De regio Grand Est,
 • De Europese Gemeenschap van de Elzas,
 • De Eurometropool Straatsburg,
 • Colmar Agglomération,
 • Mulhouse Alsace Agglomération,
 • Saint-Louis Agglomération,
 • De Gemeenschap van Agglomeratie van Haguenau,
 • Het Regionaal Bureau voor Toerisme Grand Est,
 • Alsace Destination Tourisme.

Nog meer van Alsace à vélo?

Sluit je aan bij de 2 miljoen fietsers die elk jaar de Elzas bezoeken, of het nu sportief, rustig, op doorreis of met de mountainbike is! Er wachten 3 EuroVelo-routes, een twintigtal fietsroutes, 55 lokale thematische lussen en een dertigtal regionale lussen op je.

Onze partners en financiers

De websites www.visit.alsace , www.noel.alsace , www.routedesvins.alsace et www.elzasopdefiets.nl worden beheerd en geanimeerd door Alsace Destination Tourisme (ADT), het toeristisch bureau van de Europese Gemeenschap van de Elzas.

Logo ADT

De websites visit.alsace, noel.alsace en routedesvins.alsace zijn tot stand gekomen in samenwerking en met financiële steun van het Regionaal Bureau voor Toerisme Grand Est, de regio Grand Est, het Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace en de Eurometropool Straatsburg.

De website alsaceavelo.fr is tot stand gekomen met financiële steun van het Regionaal Bureau voor Toerisme Grand Est, de regio Grand Est en Europa.

Logo CeA
Logo partenaires Alsace
Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h