Vélo train alsace© INFRA - ADT - AAA
© INFRA - ADT - AAA

Fiets + Trein in de Elzas:
het perfecte duo

Er wordt vaak gezegd dat de Elzas alles heeft voor een grote reis. Na een paar dagen ter plekke constateer je inderdaad dat deze streek vol zit met juweeltjes uit allerlei verschillende werelden. 

Colmar Alsace© Max Coquard - Best Jobers

Op een kruispunt van wegen

Van wijngaard tot bos, vlakte tot bergen, van de ene grens naar de andere, iedereen kan in de Elzas komen om de energie voelen van een streek die al even uniek als fantastisch is. En hier, in deze streek, waar men graag fietst, gebruiken fietsliefhebbers ook graag een ander transportmiddel: de trein. Pas op bij het sluiten van de deuren: op naar eindstation Elzas voor een geslaagde fietsvakantie!

De Elzas ontdekken
Carte itinéraire Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Je treinreis voorbereiden

Voordat je je treinavontuur met de fiets in de Elzas begint, is het van uiterst belang dat je informatie inwint over hoe het precies zit met het fietsenvervoer van de SNCF. In sommige treinen mag de fiets gratis mee, in andere treinen betaal je een toeslag voor je fiets. In het streektreinennetwerk TER mag je fiets over het algemeen gratis mee, maar er zijn trajecten waar van tevoren reserveren verplicht is. Handig om te weten: op sommige trajecten is het verboden om je fiets tijdens het spitsuur mee te nemen. Raadpleeg voor een treinreis zonder zorgen en de laatste info's over jouw traject de website van de SNCF.

Je fietsroute voorbereiden
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Circuit vélo alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Piste cyclable alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
©Bartosch Salmanski - ADT - ARTGE
Vélo Strasbourg Alsace©Bartosch Salmanski - ADT - ARTGE
Vélo train alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Tip #1: Reizen op de meest geschikte tijden

Als je in de Elzas met je fiets de trein neemt, is het kiezen van gunstige reistijden van groot belang. Reis buiten de spitsen om probleemloos te reizen en onaangename verrassingen te vermijden. In de slow travel gaat het erom dat je je aanpast aan het ritme van de locals. Handig om te weten: sommige treinen accepteren geen fietsen tijdens de spits, goed checken van tevoren.

Vélo train Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Let it slow

De trein en de fiets zijn twee transportmiddelen die uitstekend passen in het kader van de slow travel. Dit concept is gebaseerd op de kunst de tijd te nemen, van elk moment te genieten, en je aan te passen aan de manier van leven van de locals die je onderweg ontmoet. In de Elzas neem je de tijd om adem te halen en laat je je leiden door waar je zin in hebt, spontaan, en zonder plan. Behalve dan het van tevoren reserveren van je tickets zodat dat je zonder zorgen kunt blijven reizen. Welkom in een avontuur dat verder strekt dan treinwagons en horizonnen!

Alle belevenissen
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Circuit Vélo Strasbourg Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Piste cyclable alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE
Vélo train alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Je voorbereiden op de treinreis

Bereid je fiets voor op de treinreis, ofwel, zet het zadel laag, het stuur scheef en verwijder alles wat andere reizigers kan hinderen. Je hoeft dus niet je hele fiets uit elkaar te halen, want je wilt je fiets niet beschadigen en niet meteen stressen bij aankomst. Bijzondere en omvangrijke fietsen, zoals tandems of fietsen met aanhanger, zijn verboden in sommige treinen, in het bijzonder die van de TER Grand Est. Een gewaarschuwd fietser telt voor twee: denk er altijd aan om een en ander te checken voordat je instapt voor nieuwe avonturen met trein en fiets in de Elzas.

Vélo et train à la Vallée de la Bruche© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Tip #2: Goed uitgerust = ontspannen reizen

Een speciale fietshoes beschermt je fiets tegen eventuele schokken en houdt je fiets uit het zicht. Je kunt het beste kiezen voor een lichte, functionele beschermhoes. Praktisch en neemt hoegenaamd geen plaats in. 

©Bartosch Salmanski

JE REIS BEGINT HIER, IN DE ELZAS

Fietsen in de Elzas is een manier om zo dicht mogelijk bij de mooiste plekken te komen, ze te ontdekken, te bekijken en te bezoeken.

Hier wil ik meer van weten
©Bartosch Salmanski
© N. Bronner - ADT - ARTGE

FIETSEN IN DE ELZAS: EEN GEZOND AVONTUUR

Laat je meevoeren in een reis waarin de heilzame effecten van het fietsen niet slechts beloftes zijn, maar tastbare resultaten die ieders welzijn beïnvloeden.

Hier wil ik meer van weten
Véloroute du canal à Colmar© N. Bronner - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

GOED IUTGERUST DE ELZAS OP DE FIETS ONTDEKKEN

Met je gezin, met vrienden of alleen, hier volgt een checklist met wat je allemaal mee moet nemen om zorgeloos en veilig de Elzas op de fiets te ontdekken.

Hier wil ik meer van weten
Vallée de la Bruche© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Vond je deze info leuk?

Laat uw bericht achter, uw aanbeveling is waardevol.

Bedankt voor het stemmen!

Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h