Carte vélo Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

De routes ontcijferen van de Elzas op de fiets

Zin om de charmante landschappen van de Elzas op de fiets te ontdekken, maar het lukt je niet om een geschikte tocht te kiezen? We leggen je uit hoe je wijs kunt worden uit de diverse niveaus en de tocht te kiezen die bij je past. Volg de gids! 

Véloroute Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE

Een Véloroute?

De véloroutes van de Elzas zijn niet al te korte en ook niet te lange fietsroutes door wijngebieden, langs kanalen en door de dalen van de Vogezen. Deze routes zijn gemarkeerd en kunnen bestaan uit afzonderlijke fietspaden, fietspaden langs wegen, en binnenwegen met weinig verkeer. De véloroutes gaan ook over alle soorten veilige wegen, zoals Voies Vertes, en beantwoorden aan veiligheids-, bewegwijzerings- en markeringscriteria. 

De Véloroutes van de Elzas
Boucle vélo, Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

een rondrit?

De Elzas heeft drie soorten rondtochten waarin je alle facetten van de streek ontdekt zonder twee keer dezelfde weg te nemen.

  • Plaatselijke rondtochten: tussen 20 en 50 kilometer, rondtochten voor gezinnen of juist pittig sportief, vertrekpunt vanaf een EuroVelo, te fietsen in een halve of hele dag.
  • Regionale rondtochten: tussen 80 en 120 kilometer, thematochten, te fietsen in twee of drie dagen.
  • Tochten door de Elzas (Tours d’Alsace): tussen 175 en 650 kilometer, korte en lange tochten, te fietsen in meerdere dagen. 
Enn rondrit kiezen
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Véloroute du canal, Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Véloroute du canal, Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Vélo, Colmar, Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE
Carte itinéraire vélo Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE

Het berekenen van de moeilijkheidsgraad

Het bepalen van de niveaus van de fietsroutes gebeurt met de nodige zorgvuldigheid, rekening houdend met afstand en hoogteverschillen om elke fietsroute zo exact mogelijk in te schatten. Dankzij een kleurcode herken je gemakkelijk het niveau van de fietsroute en kun je de route kiezen die het beste bij je past: groene stip, blauwe stip, rode stip of zwarte stip. Deze indicaties zie je op de pagina van de gekozen fietsroute en staan ook in de bijbehorende routebeschrijving in pdf-formaat. 

Itinéraire Véloroute Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE

De verschillende soorten fietspaden

Er zijn diverse paden ingericht voor fietsers in de Elzas, met elk z'n bijzonderheden: sommige zijn speciaal bestemd voor fietsers, andere paden tolereren verschillende soorten vervoersmiddelen. Hier volgen enkele aanwijzingen om de verschillen beter te begrijpen en de keuze van je fietsroute in de Elzas te vergemakkelijken.

  • Fietspad: in het groen op de kaarten van Elzas op de fiets.
  • Fietsstrook: in het blauw op de kaarten van Elzas op de fiets.
  • Gedeelde weg: in het oranje op de kaarten van Elzas op de fiets.
  • Fietsroute: in het rood op de kaarten van Elzas op de fiets.
Carte Eurovélo Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Hoe kies je je fietsroute?

De Elzas op de fiets is voor iedereen toegankelijk, er zijn een paar subtiliteiten die je moet erkennen voordat je op pad gaat. Enkele aanwijzingen die je helpen om de route te kiezen die bij jouw fietsniveau past: 

  • Ken jezelf: wees eerlijk en overschat je eigen fietsprestaties niet.
    Ben je eerder een ontspannen zondagsfietser of juist een downhill-expert? Begin rustig aan om je niveau te peilen en maak het jezelf stukje bij beetje ‘moeilijker’.
  • Fietsen in groepsverband: als je met vrienden eropuit trekt, kies dan een route die voor alle deelnemers geschikt is. Let erop dat je de vaardigheden van je reisgenoten kent, zodat iedereen het bij kan houden. Het is altijd leuker om als groep te fietsen dan ieder voor zich.
  • De voorbereiding: zorg dat je de juiste uitrusting en een goede lichamelijke conditie hebt voor de wat pittigere fietstochten. Geen enkele held vertrekt onvoorbereid.
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

GOED IUTGERUST DE ELZAS OP DE FIETS ONTDEKKEN

Met je gezin, met vrienden of alleen, hier volgt een checklist met wat je allemaal mee moet nemen om zorgeloos en veilig de Elzas op de fiets te ontdekken.

Hier wil ik meer van weten
Vallée de la Bruche© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE

FIETSEN IN DE ELZAS: EEN GEZOND AVONTUUR

Laat je meevoeren in een reis waarin de heilzame effecten van het fietsen niet slechts beloftes zijn, maar tastbare resultaten die ieders welzijn beïnvloeden.

Hier wil ik meer van weten
Véloroute du canal à Colmar© N. Bronner - ADT - ARTGE
©Bartosch Salmanski

JE REIS BEGINT HIER, IN DE ELZAS

Fietsen in de Elzas is een manier om zo dicht mogelijk bij de mooiste plekken te komen, ze te ontdekken, te bekijken en te bezoeken.

Hier wil ik meer van weten
©Bartosch Salmanski
Vond je deze info leuk?

Laat uw bericht achter, uw aanbeveling is waardevol.

Bedankt voor het stemmen!

Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h