Légende Pietspad Fietsstrook Beperkt verkeer Weg
Fietsroutes / Grensoverschrijdende routes, Fietsroutes / Regionale fietstochten +50 km

Het Fortenpad

Afstand 88 km
Moeilijkheid Incidentele praktijk
Hoogteverschil 117 m
Zone géographique

Vélo Strasbourg et nord

85 kilometer fietspaden, van forten naar natuur Het Fortenpad, of de ‘Piste des Forts’, is een Frans-Duitse fietstocht die erfgoed en natuur combineert aan de rand van Straatsburg. De tocht van 85 kilometer lang volgt beide oevers van de Rijn en leidt u van de hellingen van Hausbergen naar het landelijke Ortenau, via de bossen in het Rijndal van Illkirch-Graffenstaden en het bos van La Wantzenau langs 19 forten van de ‘Fortengordel’.
Al vanaf zijn ontstaan was Straatsburg een vestingstad. Muren en vestingwerken getuigen hiervan. Na 1870 worden twee nieuwe verdedigingslinies aangelegd, ter vervanging van de vestingwerken van Specklin en Vauban die als achterhaald werden afgedaan: een stadsgordel van 11 kilometer en een gordel van vooruitgeschoven forten, bestaande uit 19 forten (16 in Frankrijk, 3 in Duitsland). Deze werken komen tot stand tijdens de annexatie van Elzas-Lorraine aan het keizerrijk van Wilhelm II en dragen namen van vooraanstaande Duitse politici en militairen. Na 1918 worden ze genoemd naar Franse generaals en maarschalken. De verschillende forten, bunkers, abri’s en kazematten worden ter camouflage beplant met acacia’s, kastanjebomen, walnotenbomen.

Door de jaren heen heeft de beplanting de overhand gekregen op het merendeel van de bouwwerken. Slechts vier forten zijn open voor publiek: Rapp (Moltke in de Duitse jaren), Frère (Von Baden), Kléber (Von Bismarck) en Ducrot (Podbielski). Een bezoek aan deze forten combineert geschiedenis en recreatie in een al even boeiende als ludieke ontdekkingsreis.

Het Fortenpad is ook een natuurfestijn vanwege de diversiteit van landschappen. U wisselt de frisheid van een bos af met de schaduw van een gezellig terrasje, vakwerkhuizen en sluiswachtershuizen. U gaat via de Rijn van het ene land naar het andere en u picknickt binnen de veilige ommuring van een fort.
Het Fortenpad is te bereiken vanuit het centrum van Straatsburg en Kehl of via de fietspaden langs het Marne-Rijnkanaal - Eurovélo® 5, het kanaal van de Bruche en het Rhône-Rijnkanaal - Eurovélo® 15. De tocht is gemakkelijk te fietsen. U rijdt hem in uw eigen tempo: een paar kilometers of langere etappes, met het gezin of met vrienden…

Galerie

Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h